به گزارش «اخبار خودرو»، این روزها خانهتکانی در تیم اقتصادی دولت دوازدهم قطعی است. پس از اینکه وزرای اقتصاد و راه توسط مجلس استیضاح شدند، دیروز عباس آخوندی استعفایش را از وزارت راه اعلام کرد و محمد شریعتمداری از وزارت صمت، تا یکی آماده جایگزینی محمدعلی افشانی در شهرداری تهران شده و دیگری احتمالا بهعنوان وزیر کار جدید معرفی شود.
بهدنبال این استعفاها، رئیسجمهوری محمد اسلامی و رضا رحمانی را بهعنوان سرپرستان وزارتخانههای راه و صمت منصوب کرد و حال باید وزرای پیشنهادی خود را برای این دو وزارتخانه به مجلس معرفی کند.
در گزارش قبلی، کارنامه و موقعیت جدیترین گزینه احتمالی این پست یعنی رضا رحمانی را موردبررسی قرار دادیم. در این گزارش نیز به معرفی و احتمال رسیدن رضا ویسه به سمت وزارت صنعت خواهیم پرداخت.
همراه همیشگی معاون اول
وقتی صحبت از خودروسازی ایران به میان میآید، نام های زیادی مطرح میشود. اما در این بین نامهای اسحاق جهانگیری و رضا ویسه بهعنوان دویار همیشگی در اذهان بسیاری از اهالی صنعت خودرو باقی مانده است.
جهانگیری که از دولت یازدهم بر صندلی معاون اولی دولت اعتدالگرایان تکیه زد، بنابر شنیدهها قصد داشت ویسه را روی کرسی صنعتی کابینه بنشاند، اما با وجود مدعی پرقدرتی همچون محمدرضا نعمتزاده که از قضا در ایام انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، رئیس ستاد انتخاباتی حسن روحانی بود، این کار میسر نشد. با این حال، آنقدر عملکرد نعمتزاده مورد نقد واقع شد که خود وی اعلام کرد بعد از اتمام دولت، دیگر در هیات دولت نخواهد ماند.
بازی دوباره شروع شد
بعد از پیروزی مجدد روحانی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم و ادامه معاون اولی جهانگیری در دولت، دوباره نام ویسه حولوحوش ساختمان سمیه شنیده شد، اما این بار نیز یک رقیب قدرتمند دیگر به نام محمد شریعتمداری به میدان آمد و باتوجهبه اینکه از گوشه و کنار شنیده میشد جهانگیری در دولت دوازدهم محوریت دوره قبل را ندارد و حتی زمزمههایی مبنی بر استعفای او نیز به گوش رسید، این بار نیز ویسه نتوانست بهعنوان وزیر معرفی شود و در عوض بهعنوان معاون جهانگیری در دولت به کار خود ادامه داد. اما عملکرد یکساله شریعتمداری مانند کارنامه کاری نعمتزاده در این پست با انتقادات فراوانی مواجه شد و این روند تا آنجا ادامه پیدا کرد که حال حسن روحانی قصد دارد، او را به عنوان وزیر پیشنهادی کار به بهارستاننشینان معرفی کند.
تا سه نشود، بازی نشود!
به میان آمدن نام ویسه برای تصدی وزارت صنعت و معرفینشدن او در دو دفعه پیش، این احتمال را به اذهان متبادر میکند که این بار مطرحشدن اسم او برای کلیدداری ساختمان سمیه مصداق ضربالمثل مشهور «تا سه نشود، بازی نشود» باشد؛ اگر همهچیز برای او مهیا شود، او میتواند گزینه پیشنهادی شیخ دیپلمات برای وزارتخانه عریض و طویل صنعت، معدن و تجارت باشد.
خلاف نوبههای پیشین، ویسه این بار رقبای قدرتمندی همچون نعمتزاده و شریعتمداری که سابق بر این نیز وزیر بودهاند، ندارد و گزینههای رقیب دارای سوابقی در حد نمایندگی مجلس و معاونت وزیر هستند.
مخالفت جدی برخی نمایندگان با معرفی ویسه
گرچه ویسه موافقان قدرتمندی همچون جهانگیری را پشت سر خود میبیند، اما مخالفانش نیز قصد دارند مانع معرفی او بهعنوان وزیر شوند. در همین رابطه نادر قاضیپور، نماینده ارومیه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در واکنش به احتمال معرفی رضا ویسه، برای وزارت صمت گفت: «از زمانی که بحث احتمال معرفی این فرد برای وزارتخانه مذکور مطرح شد، اکثریت نمایندگان مجلس مخالفت خود را به معاونان رئیس جمهور اعلام کردهاند.»
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تاکید کرد: «بهرغم آنکه دولت با مجلس برای معرفی وزرای خود مشورتی نکرده است اما نمایندگان احساس وظیفه شرعی کردند و با مطرحشدن نام ویسه برای وزارتخانه مزبور، اعتراض خود درباره این فرد را به گوش دولتیها رساندند، اما معلوم نیست که در نهایت این گزینه از سوی دولت منتفی شده است یا خیر.» اگرچه شنیدهها حاکی از آن است که رضا ویسه تمایلی به احراز این پست ندارد.
احتمال دو تابعیتی بودن؛ پاشنه آشیل ویسه
صحبتهای ضدونقیض درمورد دوتابعیتیبودن ویسه زیاد است؛ از یک طرف، خود ویسه در پاسخ به این سوال که آیا دارای تابعیت دوگانه یا گرینکارت است، به یکی از رسانهها (اقتصادآنلاین) گفته است: «بنده هیچگاه تابعیت دوگانه نداشته و ندارم. نهتنها تابعیت که هیچکدام از انواع و اقسام گرینکارت، اقامت، تابعیت و یا هر چیز دیگری شبیه به اینها را ندارم.»
اما در طرف مقابل، سیدجواد حسینیکیا، عضو کمیسیون صنایع مجلس به رسانهای دیگر (مهر) گفته است: «کمیسیون صنایع تلویحا به دولت اعلام کرده است که به وزرای پیشنهادی دوتابعیتی رای اعتماد نخواهد داد. این افراد با تیم خاصی رابطه دارند که برخی از آنها در سمتهای مهم وزارت صنعت منصوب میشوند، بنابراین مجلس قطعا به آنها رای اعتماد نمیدهد.»
سوابق خودرویی و صنعتی ویسه
با توجه به حضور رضا ویسه در تمامی دولتهای پساز انقلاب بهجز دوران هشتساله ریاستجمهوری محمود احمدینژاد، او یکی از تصمیمگیران و تصمیمسازان اصلی خودروسازی کشور بهخصوص از سال 1370 تا سال 1384 قلمداد میشود.
ویسه طی این سالها دارای سوابقی همچون مدیر آموزشی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (سال 1365)، معاون مدیرعامل و مدیر مجتمع موتورسازی و ریختهگری ایرانخودرو (سال 1369)، عضو هیاتمدیره ایرانخودرو و مدیر پروژه پیکان۱۶۰۰ (سال ۱۳۷۰)، موسس شرکت ساپکو و مدیرعامل و عضو هیاتمدیره این شرکت (سال 1372)، قائممقام مدیرعامل ایرانخودرو (1387)، رئیس هیاتعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (سالهای 1380 تا 1384) و معاون هماهنگی و نظارت معاوناول رئیسجمهور (از سال 1392تاکنون) بوده است.
او در قراردادهای جوینتونچری که سایپا و ایرانخودرو برای نخستینبار با شرکتهای فرانسوی منعقد کردند، نقش بسیار مهم و تعیینکنندهای داشته است.